Oyun Terapisi Çocuğuma Nasıl Destek Olur?
Oyun terapisi çocuğun kendi kendisine oyun oynamasından ya da ebeveynlerinin ve öğretmeninin onunla oyun oynamasından farklı bir özellik taşır. Oyun terapisinde oyunun kontrolü ve seçimi çocuğun elindedir. Çocuk istediği oyuncağı istediği şeye dönüştürebilir. Terapist çocuğun izin verdiği kadar oyuna dahil olur. Bazı seanslarda sessiz kalmak ve oyun oynamamak da bu seçime dahildir. Oyun terapisti çocuğu her haliyle koşulsuz kabul eder. İletişimi, ilişki kurmayı ve problem çözmeyi destekleyerek duygusal olarak güvenli bir terapötik ortam yaratır.
Oyun içerisinde her çocuğun kendini iyileştirme ve problem çözme potansiyeli vardır. Özellikle çocuğun tekrar tekrar oynadığı oyunlar, onun çözmeye çalıştığı zorlandığı konular ile ilgili olabilir. Çocuklar seans içerisinde gündelik yaşantılarında zorlandıkları konuları yeniden canlandırarak farklı şekillerde baş etme becerileri de geliştirmiş olurlar. Bu da kendilerine olan güvenlerini arttırır. Bu noktada oyundaki metaforların seanslardan sonra terapist tarafından yorumlanması ve aileye buna yönelik bilgi verilmesi önemlidir. Oyun terapisinde çocuk, farklı anlamlar taşıyan oyuncakları kullanarak günlük hayatında ifade etmekte güçlük çektiği öfke, kıskançlık, üzüntü, şaşkınlık gibi duyguları rahatça yaşama fırsatı bulur.
Terapistin çocuğun duygularını bastırmadan içinde bulunduğu duyguyu yaşayabilmesi için ona alan açabilmesi, hazır olmadığı bir duruma zorlamaması önemlidir.
Oyun terapisti, bireysel olarak çocuk ile görüşmelerine belirlenen günlerde devam devam ederken, ebeveynler ile de bu süreçte belirlenen zamanlarda görüşmeler yapar. Hatta bazı zamanlar gerek görürse, çocukla yapılan oyun terapilerine anne babadan katılmasını ister.
Oyun Terapisinin Kullanım Alanları
- – Kaygı ve korkularda
- – Öfke kontrol sorunlarında
- – Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarında
- – Uyum ve davranış problemlerinde
- – Yeme, uyku tuvalet gibi temel ihtiyaçları gidermede sorun yaşayan çocuk ve ailelerde
- – Tırnak yeme, parmak emme, tikler gibi sorunlarda
- – İçe kapanık çocuklarda
- – Sosyalleşme ve özgüven kazandırmada
- – Bağlanma sorunlarında (anneye ve yetişkine aşırı bağlı olma)
Çocuğunuzun oyun terapisine ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız ?
Bazı çocukların yukarıda belirtilen durumlarda diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur. Bu durumları çocuğunuzda gözlemliyorsanız ya da öğretmeni, veya başka bir yetişkin çocuğunuz hakkında endişe duyuyorsa siz de oyun terapisi desteği almak için bir uzmana başvurabilirsiniz.
Unutmayın ki oyun çocuğun yaşama uyumunu sağlayan en değerli öğrenme ve kendini keşfetme alanlarından biridir.
Uzm. Psikolog Ayşe Selin ÖZMEN