Psikanalitik Grup Terapisi (Grup Analitik Terapi)

Grup Analizi, Bireye grup ve toplum bağlamında yaklaşım gösteren teorik ve pratik bir yöntemdir. Psikanalitik yaklaşımdan kaynak alır ancak Sistem Teorisi, Gelişim Psikolojisi, Aile Terapisi ve Sosyal Teoriler gibi diğer yaklaşımlar ile uyumlu, entegrasyon içerisinde yenilikçi bir yöntemdir. Psikanalitik bakış açısı ve sosyal-kişilerarası faktörler hakkındaki geniş bilgi birikimi, bireyin sağlam bir temel üzerine gelişimi için birleşir.

Psikanalitik Grup Terapisinin kurucusu Siegmund Heinrich Foulkes dur. Foulkes 1942 yılında ilk grup analizi seanslarına başlamıştır. 1952 de the Group Analytic Society (GAS), 1971 de The Institute of Group Analysis (IGA)’yı Londra’da kurmuştur. Hem GAS hem de IGA Grup Analizinin dünyaya açılmasına ve birçok ülkede Grup Analistlerinin yetişmesine vesile olmuştur. Birçok ülkede Grup Analizi eğitimi verilmektedir ve Grup Analisti yetiştirilmektedir (İngiltere, İskandinav ülkeler, Almanya, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, Rusya, İsrail, Türkiye…). Ülkemizde 2014 yılında İstanbul Grup Analizi Enstitüsü (IstIGA) kurulmuştur. Psikanalitik Grup Terapisinin amacı, günlük yaşama mümkün olduğu kadar yakın bir çerçeve içerisinde psikoterapiyi, değişimi ve gelişmeyi mümkün kılmaktır.

Grup Analitik Terapi, psikanalitik çerçeve dahilinde (zaman, mekan, …) üyeler (4-10 kişi arası) ve kondüktörün katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Genellikle haftada bir kez bir buçuk saatlik seanslardan oluşmaktadır. Grup yeni katılımcılara açıktır ve hedeflerine ulaşmış veya kişisel süreçlerinde tatmin edici bir seviyeye ulaştıklarını düşünen katılımcıların ayrılışlarına izin verir. Terapi süresi bireysel ihtiyaçlara göre değişir (ortalama
9 ay-3 yıl).

Psikanalitik Grup Terapi, gelişim arzusunda olmak, farkındalıklarını arttırmak, kişilerarası iletişimini geliştirmek, kişisel yeteneklerini fark etmek, hüviyet yaratmak, kişiliğinin temel yapılarında değişim ve yontulmak isteyen ve potansiyellerini en üst düzeyde kullanmak isteyenler için tasarlanmıştır. Grup şifa, büyüme ve değişim için bir kaynaktır. Grup Analitik Terapi, bireyin kendini ve başkalarıyla iletişimini geliştirmeye çalışır. İlişkilerde bilinçaltı süreçlerin yorumlanmasını ve bunun bireyin kişisel ve toplumsal hayatındaki duygusal, davranışsal ve başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisini vurgulamaktadır. Zaman içinde gelişen aidiyet duygusu, güvende hissetme ve yeniden öğrenmeyi mümkün kılan önemli ve çarpıcı bir yüzleşme ile sağlanır. Grup Analitik Terapi, yoğun ve derinlemesine bir çalışmayı sağlamak için tasarlanmış, bireyin iç dünyası ile karşılaşması ve bu dünyanın diğeri ile olan ilişkisini anlamayı amaçlamıştır.

Call Now ButtonHEMEN ARA!
X